piątek, 5 listopada 2010

KUCHNIA TURECKA
Mnóstwo barw, zapachów, przypraw, ziół i pomysłów  - to według nas najlepiej  charakteryzuje śródziemnomorską kuchnię turecką. 
 Potrawy są kolorowe i pikantne. Wystawy kuszą pieczonymi bakłażanami i papryczkami, które bardzo często, przed podaniem, są suszone na balkonach domów czy ulicach. Najbardziej znaną potrawą jest turecki KEBAB, który serwowany jest w chlebie pita z surówkami i sosami. Jeśli mowa o chlebie- EKMEK to najlepsze pieczywo jakie jadłyśmy kiedykolwiek. Ekmek w Turcji je się do wszystkiego: zupy, frytek, ziemniaków nawet owoców! W tym kraju jest także specjalny obrzęd picia kawy- strasznie mocnej, a także herbaty nazywanej CZAJ, którą częstują dosłownie wszyscy. Piję się ją w malutkich szklaneczkach o charakterystycznym kształcie podawanych ze specjalną równie małą łyżeczką. Turcja słynie również z pysznych owoców- przy odrobinie szczęścia można zjeść świeżo zerwane melony, figi czy granaty. To także królestwo pistacji i przyrządzanych z nich słodkości. To co w Turcji najpiękniejsze to, to, że zawsze potrafi czymś zaskoczyć- np. stojącym na rogu ulicy sprzedawcą coca-coli, która serwowana jest prosto z miski w woreczkach- jak ją pić? 
Jedno jest pewne kuchnia tego kraju jest tak bogata, że każdy znajdzie coś dla siebie. 
Kilka przepisów do spróbowania:
http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepisy/Kuchnia-Turecka/

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.